Joanita Lindveld maakt zich sterk voor meer bekendheid van de Arowakken als oorspronkelijke bevolking van Suriname, Dat doet zij onder andere met haar radioprogramma SuriMama. Op 10 november nodigde ze Peter en mij uit voor haar live uitzending.
‘’Weet je dat hier in de koloniale periode schepen aanmeerden uit
Suriname?’’ vraagt Joanita (roepnaam Joan) Lindveld me. Samen met Peter kijken
we uit over het IJ. ‘’Hoe is het mogelijk dat mensen in Nederland nu na zoveel
eeuwen praten over de koloniale periode praten?’’
Ik antwoord, dat dit wellicht komt door de steeds groter wordende multiculturele
maatschappij. Dan opent ze de deur van Pakhuis de Zwijger en neemt ons mee naar
de studio van Salto.
Joanita Lindveld en Salto
Saltobiedt alle Amsterdammers een Open Access kanaal voor het uitzenden van programma’s op Televisie, Radio en een online. Joanita Lindveld koos voor de online optie.
Ze bereikt niet alleen de Surinaamse gemeenschap in Nederland, maar ook in Suriname zelf en de Carribean. Vanuit deze landen kunnen mensen tijdens de uitzending van radio SuriMama contact met haar opnemen.
Tijdens de uitzending belt er een man van Surinaamse afkomst. Hij noemt haar een ‘’roepende in de woestijn.’’ Wat niet helemaal klopt, vindt ze zelf. Er is wel wat vooruitgang vergeleken met toen ze pas begon.
Weerstand Afro Surinamers
Haar aandacht voor de Surinaamse Inheemsen riep in het begin heel veel weerstand op vooral vanuit een groep Afro Surinamers. ‘’Desondanks hebben we nu al bereikt dat ze nu eindelijk toegeven dat zij niet de oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn,’’ zegt Joanita.
Elke zondag vraagt ze om aandacht voor de inheemse stam Arowakken als de oorspronkelijke bewoners van Suriname. Andere thema’s zijn de Surinaamse koloniale geschiedenis en de positie van de Inheemse bewoners. Daarnaast komen aan bod diverse belangrijke thema’s die zich voordoen in de Nederlandse multiculturele samenleving, zoals daklozen.
Joanita Lindveld de Grote Suriname Tentoonstelling
Mij nodigde ze uit omdat ik als enige journaliste aandacht aan haar schonk tijdens de Grote Suriname Tentoonstelling. Tijdens de persopening stond ze op in de zaal. Ze vertelde dat ze een belangrijke boodschap had van haar voorouders.
En ik dacht ”wow”! Hier staat een vrouw die zich met hart en ziel inzet in datgene waarin zijn gelooft. Hier staat een vrouw met gedegen kennis over Suriname. Ze raakte me. Hoewel ik haar totaal niet kende, voelde ik toch een herkenning. Spontaan zei ik ‘’ja’’ toen ze me vroeg.
Joanita Lindveld, haar boodschap
Met het Surinaamse ‘’Wanda botti’ (we zijn aangekomen) opent ze haar programma. Er volgt daarna een native Amerikaanse gebedslied. Ik luister naar de woorden: ‘’we ware small, we need Your wisdom. Our spirit may come to You without shame’’
Dan komt de boodschap van Joan Lindveld: ’’Het lot van inheemsen wordt verzwegen. We moeten het bespreekbaar maken en streven naar bewustwording. Er wordt vaak een verkeerd beeld naar buiten gebracht.
Hoe is de multiculturele samenleving van Suriname ontstaan? Daarover wordt weinig gepraat en zichtbaar gemaakt. Daarom zijn we blij dat we via Salto een stem gekregen hebben. Want iedereen wil gehoord worden.’’
Radio Suri Mama: ontstaan vanuit persoonlijke behoefte
Radio SuriMama bestaat ongeveer anderhalf
jaar. Het is ontstaan vanwege het feit dat er geen zender was voor de
Surinaamse Inheemsen. Dit in tegenstelling van de vele Afro Surinaamse
programmamakers. Dat leidde tot eenzijdig nieuws over het land Suriname. Er
werd meer in eigen belang gepraat.
SuriMama ontstond vanuit de persoonlijke behoefte van Joanita Lindveld. Als
afstammeling van de Arowakken wil ze meer vertellen over de geschiedenis en cultuur
van de Inheemsen.
Ook streeft ze naar erkenning van haar voorouders. ‘’Daar wordt nooit over gepraat. Ik ervaar dat als een onrecht. Daarnaast
zijn er mensen die hetzelfde gevoel hadden en blij zijn met radio SuriMama.
Tegelijk werkt ze vanuit de ‘Stichting Inzicht en Bewustwording’ aan het
project ‘dekolonisatie Suriname/ Inheemse belangen.’’
Joanita Lindveld: een vrouw die zich vol passie inzet voor de Arowakken
- Ik ontmoette Joanita Lindveld tijdens de Grote Suriname Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk. Een prachtige expositie, maar ik miste de spirituele ziel van Suriname. Joanita had liever gezien dat niet een winti-priesteres maar een sjamaan de expositie had ingewijd. Volgens haar ging de aandacht vooral uit naar Afro Surinamers.
- In een eerdere uitzending van SuriMama was als gast de Sjamaan van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam.
- Radio SuriMama richt zich op het verleden. het heden…en de toekomst.De zender probeert een bijdrage te leveren aan de belangen en rechten van de Inheemsen. Daarbij richt ze zich ook op de multiculturele samenleving. Dit omdat Radio SuriMama ook streeft naar positieve Multiculturele samenwerking…en niet in hokjes werkt.
- Tot de vaste medewerkers aan SuriMama behoort Orassi. Behorende tot de stam van de Arowakken kent hij de historie van Suriname als geen ander. Joanita had voorgesteld om hem uit te nodigen voor een lezing gedurende de Grote Suriname Tentoonstelling, maar kreeg daarop geen reactie.
Wist je dat?
Wist je dat Joanita voorzitter is van de stichting Inzicht en Bewustwording? De stichting streeft op diverse terreinen naar een betere wereld. Een van de grote drijfveren is liefdeskracht. In haar gedichtenbundel ‘’Hartekreten’’ (uitgever boekenbent) schrijft ze onder meer:
‘’Met liefde is de mensheid altijd tot grote dingen in staat geweest.’’
‘’Ieder is zijn eigen leermeester.’’
’’Liefdeskracht is het beste geneesmiddel voor een gezond leefklimaat en voor een gezonde Moeder Aarde.’’ Kijk voor meer informatie over Joan Lindveld op haar facebookpagina.