Pinksteren en ” Het netwerk van de Heilige Geest”

Roel geloofde in Pinksteren en bekeerde zich enkele maanden voor zijn overlijden tot de RK-kerk, want deze bracht hem dichter bij God als een bron van liefde
Pinksteren, Roel geloofde in ”Het netwerk van de Heiige Geest”. Enkele maanden voor zijn overlijden bekeerde Roel zich tot de RK-kerk, want deze bracht hem dichter bij God als een bron van liefde; Dit artikel draag ik op aan hem.

Pinksteren doet me denken aan mijn overleden man Roel (1946-2008). Hij sprak altijd van het netwerk van de Heiige Geest. Volgens Roel behoorde Pinksteren tot de moeilijkst te begrijpen christelijke feesten. Want hoe verklaar je een niet met de zintuigen waarneembare kracht?

Pinksteren volgens iconenschilder Geert Hüsstege

Mensen van nu willen alles kunnen begrijpen. We dachten zelfs dat de wereld maakbaar was. Totdat het coronavirus uitbrak. We verloren de grip op het leven. Het doet me denken aan 26 maart jongstleden.

  Paus Franciscus

Op 26 maart gaf Paus Franciscus de zegen Urbi et Orbi  voor een leeg Sint Pietersplein. Het coronavirus hield Italië in een ijzingwekkende greep. Mensen bleven angstvallig thuis. Hun land zat in lock down. Alleen in uiterste gevallen en voor boodschappen mochten ze de straat op.
De paus sprak over de angst van de apostelen tijdens de hevige storm op het meer. (Marcus 4:35-41). En de Heer? Hij  stond op en zei met gebiedende stem: ‘’Storm zwijg stil.’’ Het natuurgeweld bedaarde. De leerlingen vroegen zich af: ‘’Wie is Hij toch dat zelfs wind en water Hem gehoorzamen?’’  

Pinksteren en onze overgave aan het onverklaarbare

Marcus  gebruikte niet het woord betoveren maar het woord gehoorzamen. De storm kiest er zelf voor om te gaan liggen of door te razen. Zoals dat ook gebeurt met het coronavirus. Houdt hij zich koest. Of komt er na de zomer een tweede golf met alle gevolgen van dien?
 ‘’Of iets kwaads zich voortzet hangt niet alleen van God af,  schreef ik in ‘’Doorheen het leven, doorheen de dood’’ (Soest, uitgeverij Boekscout 2012). ‘’Het is vooral de eigen wil, die de koers bepaalt. Door overgave aan Hem kan God daarin wel sturing geven. Zo ontstaat er structuur in de chaos.’’
Het meest mocht ik dat ervaren tijdens de twee jaar durende ziekte van Roel. Steeds was daar weer een moment van influisteren. Een stem in mijn hoofd. De inspiratie waardoor we op tijd de juiste stappen zetten.

Creditline bij de foto:  El Greco (1541–1614), Pentecostés, ca. 1600 Olieverf op doek, 275 x 127 cm, © Photographic Archive. Museo Nacional del Prado. Madrid
 El Greco (1541–1614), Pentecostés, ca. 1600 Olieverf op doek, 275 x 127 cm, © Photographic Archive. Museo Nacional del Prado. Madrid

Pinksteren en ons ongeloof

Tijdens de indrukwekkende avond van 26 maart verscheen boven de Sint Pieter een bijzonder licht. Het straalde naar beneden tijdens de woorden van de paus. Volgens sommigen was dit een teken van de Heer. Anderen noemden het puur toeval.
Hadden we in de Middeleeuwen geleefd, dan hadden we geen moment getwijfeld. ‘’In de Middeleeuwen was men nog diep doordrongen van het besef van een   bovenzintuiglijke wereld die zich aan ons kan manifesteren kan’’, schreef ik in ‘’Doorheen het leven, doorheen de dood.’’
In de  natuur zag men het bewijs van het bestaan van God. Hij stond centraal in mens en maatschappij. Totdat het in de 17e eeuw tot bloei gekomen rationalisme Hem van deze plaats verdreef. 
Niet langer geloofde iedereen klakkeloos in het bestaan van het onverklaarbare. Als leidraad golden voortaan vooral de woorden  van de filosoof René Descartes (1596-1650).  ‘’Ik denk dus ik ben.’ ’Zolang je het zelf kunt verklaren bestaat het anders niet.

Pinksteren en paus Johannes Paulus II

Paus Johannes Paulus II (1920-2005) voelde zich altijd sterk aangetrokken door het bovennatuurlijke, het onverklaarbare. Over het onverklaarbare willen begrijpen schreef hij in ‘’Op de drempel van de hoop” (Amsterdam/Antwerpen, uitgeverij Van Veen, 1994):
 ‘’Jullie beschouwen de wereld als verklaarbaar. Dat is echter niet waar; er bestaan ongelooflijke geheimen. Jullie hebben jullie door je rationaliteit laten leiden. Jullie geloven dat de wereld zonder magie is.
En toch kunnen jullie niet eens het alledaagse doorgronden. Wanneer begon de tijd? Waar bevindt zich de grens van de oneindige ruimte? Heb moed,  durf een geheim te ontvangen. Durf er voor uit te komen dat je gelooft in hetgeen je niet kunt verklaren.’’  

Rome : school van Lateranen, paus Johannes Paulus II
Rome : school van Lateranen, paus Johannes Paulus II

Pinksteren en de Heilige Geest, een bron van inspiratie

Terugkijkende op de ziekte van Roel, zijn overlijden en mijn nieuwe leven schreef ik in  mijn boek De Doorzetstèr (Den Haag, uitgeverij U2pi, juli 2020):  ’’Niet de omstandigheden bepalen de koers van je leven, maar de wijze waarop jij ermee omgaat.’’
In ‘’Doorheen het leven, doorheen de dood’’ herinner ik aan de woorden  van Roel. Hij zei: ‘’God heeft een eigen netwerk. Dat is veel sterker dan internet en e-mail. Het is het netwerk van de Heilige Geest. Hij zorgt ervoor dat wie daarvoor open staat op de juiste tijd en plaats aanwezig is. Vanuit dit netwerk zal er een nieuwe wereld ontstaan. Het enige wat wij als mens hoeven te doen is openstaan voor dit alles.’’

Pinksternoveen, dag 4, parochie sint Niklaas 
Pinksteren volgens Giotto, Padua, 1304-1306
Pinksteren volgens Giotto, Padua, 1304-1306

Pinksteren en de Heilige Geest   

● Paus Johannes XXIII wees op een nieuwe Pinksteren. Het leidde tot het ontstaan van de wereldwijde beweging van de Katholieke Charismatische Vernieuwing. Lees ook: Marianne Visser van Klaarwater, wie was paus Johannes XXIII? 
● In mijn boek ‘’Doorheen het leven, doorheen de dood’’ schreef ik over de kracht die Roel en ik vonden in het geloof tijdens zijn ziekte.
● In oktober 2013 schonk ik mijn boek ‘’Doorheen het leven, doorheen de dood’’ aan paus Franciscus persoonlijk. Ik kijk hier uitgebreid op terug in mijn boek ‘’De Doorzetstèr: een ode aan de liefde’’. Dit verschijnt eind juni-half juli bij uitgeverij U2pi. Het is mijn 7e boek.  Zie ook: Marianne Visser van Klaarwater, publicaties.  

Wist je dat?

Wist je dat het coronavirius in Duitsland leidde tot nieuwe besmettingen na het houden van een samenkomst in een kerk? De charismatische  beweging charis4all pakt het anders aan. Op 1 juni houden ze online hun eerste open dag in Zoom en via YouTube.
Interactief vanuit allerlei huiskamers, een kerk in Utrecht en de kapel bij hulpbisschop J. Van Burgsteden s.s.s in Amsterdam. Mgr onderhoudt namens de bisschoppenconferentie contact met de nieuwe bewegingen. Het betreft een ochtendprogramma en een avondprogramma op tweede pinksterdag.
Op zaterdagavond 30 mei om 22.00 uur (tijdzone Rome) organiseert CHARIS internationaal een wereldwijde online gebedsbijeenkomst als voorbereiding op Pinksteren. Alle  mensen van alle continenten in Zoom bidden en zingen samen om een nieuwe uitstorting van de Heilige Geest. Ook vanuit Nederland nemen hier mensen aan deel. Aan deze bijeenkomst kan iedereen deelnemen via YouTube.  

Kijk voor corona updates en inspirerende vanuit een diep geloof en vertrouwen God geschreven verhalen op het blog Arsacal van Mgr. J Hendriks, bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

Regelmatig schrijf ik over geloof, spiritualiteit, mentale gezondheid en zingeving. Bijvoorbeeld over de gevolgen van ontkerkelijking en het zoeken naar nieuwe wegen.

2 gedachten over “Pinksteren en ” Het netwerk van de Heilige Geest”

 1. Riny Reiken

  Wat mooi Marianne, prachtig hoe jij schrijft. Je dierbare verleden met Roel geeft zoveel kracht en ik geloof zo dat hij, met hulp van onze eeuwige vader op je let. Hoe, dat mogen wij mensen voelen en beleven. En jouw ingevingen in dit huidige leven, en ook met de liefde van Peter blijken steeds meer verbonden met elkaar. Je verdient het zó en ik ben blij dat je boek bijna gaat verschijnen, kan gewoon niet wachten op “ de zevende Hemel”, Heel veel liefs en SAMEN hele Fijne Pinksterdagen, een hartegroet van Riny Reiken & Paul XXX

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Dag lieve Riny,
   Ja mooi hé. Ik voelde opeens heel sterk dat ik dit moest gaan schrijven Roels woorden en deze tijd. Haha leuk bedacht ”in de zevende hemel”. Zo voel ik me wel, maar mijn boek heet ”De Doorzet ster: een ode aan de liefde”. Het gaat over liefde op latere leeftijd binnen de context van een veranderende wereld.Het geeft antwoord op levensvragen en maakt deze bespreekbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *