Ketamine, wat doet dat met je? Recensie: ‘’Vallen’’ van Sandra van Beek

Ketamine, toegegeven, ik kende het niet, Totdat ik erover as in het  boek ‘’Vallen’’ van Sandra van Beek. Vallen en opstaan en vooral doorgaan dat deed deze kunstenares steeds weer. En dat met een enorme levensmoed. Mooi dat daarover nu dit boek verscheen.

Ketamine bestrijdt pijn en dient als narcosemiddel tijdens operaties. Sandra krijgt het toegediend om haar liggend in de ambulance te krijgen. Ze heeft haar heup gebroken tijdens een dagje uit met vrienden. Nu krijgt ze ketamine als paardenmiddel tegen de pijn. In haar boek ‘’Vallen’’ neemt Sandra van Beek mij mee op haar trip. 

Ketamine en hallucinaties in  ‘’Vallen’’ van Sandra van Beek

Een broeder spuit vloeistof in haar hand, Pas later in het verhaal blijkt het ketamine te zijn. Ze roept om haar vader. Zijn naam ontbreekt. Op de achterflap las ik dat Sandra van Beek de dochter is van de bekende beeldhouwer Marius van Beek.
Op haar door ketamine veroorzaakte trip verdwijnt ze in zijn beeld De Vredesengel. ‘’Zwevend  met de ene vleugel, los van de aarde, vliegend door de lucht, de ruimte, het heelal.’’  Het beeld verandert in een bol van liefde. Samen met haar tekening ontroert het me.

Ket

Sandra van Beek blijkt niet de enige te zijn met een dergelijke ervaring. Volgens de Braziliaanse vriend van haar buurmeisje noemen mensen het ook wel een godservaring. Zelf noemt ze het liever ‘’een liefdesbol’’. Bij het zien van de globe verbindt ze de liefdesbol met het lied ‘’Imagine’’ van John Lennon.
In het boek proef je Sandra’s verlangen naar ongebonden zijn. Haar vrije geest laat zich niet inkaderen. Prachtig komt dit naar voren in haar tekening  ‘In en uit de lijst.’ Twee zwarte figuren bevinden zich in een blauw kader. Een van de twee stapt uit de lijst.
Naar deze dunne figuur kijkt ze graag. ‘’Een lichaam dat zich losmaakt, uit een beperkte ruimte stapt.’’ Zelf zou ze ook graag dun willen zijn. Het geeft haar een gevoel van vrijheid. Het geeft haar vrije geest de ruimte.

Ketamine en drugs: 

Sandra van Beek blijkt niet de enige te zijn met een dergelijke ervaring. Volgens de Braziliaanse vriend van haar buurmeisje noemen mensen het ook wel een godservaring. Zelf noemt ze het liever ‘’een liefdesbol’’. Bij het zien van de globe verbindt ze de liefdesbol met het lied ‘’Imagine’’ van John Lennon.
In het boek proef je Sandra’s verlangen naar ongebonden zijn. Haar vrije geest laat zich niet inkaderen. Prachtig komt dit naar voren in haar tekening  ‘In en uit de lijst.’ Twee zwarte figuren bevinden zich in een blauw kader. Een van de twee stapt uit de lijst.
Naar deze dunne figuur kijkt ze graag. ‘’Een lichaam dat zich losmaakt, uit een beperkte ruimte stapt.’’ Zelf zou ze ook graag dun willen zijn. Het geeft haar een gevoel van vrijheid. Het geeft haar vrije geest de ruimte.

Tijdens haar door ketanine veroorzaakte trip belandt Sandra van Beek in een liefdesbol, uit haar boek ''Vallen''
Tijdens haar door ketanine veroorzaakte trip belandt Sandra van Beek in een liefdesbol, uit haar boek ”Vallen”

Ketamine en scheiding van lichaam en geest

Ketamine is als drug een dissociatief tripmiddel. Je verliest je aandacht voor je omgeving. Even verdwijnen je angsten, gevoelens, herinneringen. Je  bent even helemaal van de wereld. Pas later voegen lichaam en geest zich weer samen. 
Lichaam en geest zijn twee wezens. Tijdens de revalidatie van Sandra van Beek gaan ze met elkaar botsen. De geest wil vooruit, maar het lichaam hapert. Sandra vraagt zich af: ‘’Blijven geest en lichaam twee van elkaar afhankelijke entiteiten?’’

Door Ketamine komt Sandra van Beek in het beeld Vredesengel
Door Ketamine komt Sandra van Beek in het beeld Vredesengel

Vrije geest

Sandra’s vrije geest bracht haar begin jaren ’80 naar New York, Ze schreef daar over films. ‘’Het ging vooral om het ontsnappen aan normen en kaders.’’ Ook volgde ze in Griekenland een schildercursus. Met haar handen in  klei komen bij haar emoties los.
Het lichaam doet niet wat de geest wil. Sandra’s vrije geest wil genieten, de wereld ontdekken, verliefd raken. Het lichaam laat haar in de steek. In ongeveer dertig van de 116 pagina’s schrijft Sandra van Beek over haar vele valpartijen en andere verwondingen. Aan het eind van het boek verbeeldt ze dit met een tijdlijn.

Imagine van John Lennon,
Ketamine geeft een gevoel van vrijheid, zoals ook ''Twee figuren in lijst'', uit 'Vallen'' van Sandra van Beek
Twee figuren in lijst, uit ‘Vallen” van Sandra van Beek

‘’Vallen’’ van Sandra van Beek

‘’Vallen’’ van Sandra van Beek, ISBN 9789464034523. 118 pagina’s, Soest, uitgeverij Boekscout, € 15,50. Indringend, met grappige tekeningen, leuke woordkeus. 
● Herkenbaar; openhartig schijft ze over ‘’to fall in love’’, waarin ze geen grenzen kende. In haar woorden ‘’het vrijgevochtene gaat samen met vaak verliefd raken’’. Hierin herken ik mijn eigen vrije geest. 
● Tijdgeest; hier en daar proef je de sfeer van toen. Zoals in de paar regels over het  Amsterdamse journalistencafé Scheltema. Na de ‘’jenevergeneratie’’  kwam de ‘’karnemelkgeneratie’’.
● Ik kwam in contact met Sandra van Beek dankzij een tip van Riny Reiken. Na het sluiten van haar proeflokaal In de Olofspoort schreef ze haar belevenissen op. Sandra redigeert deze voor haar. Bij deze stukjes verkoopt Riny Reiken amoureuze likorettes. onder de noemer ”Hartje Mokum”. Jammer, dat Sandra Riny haar simpelweg R. noemt en niet ingaat op dit het enorme leuke initiatief.  
● Ketamine; dit zegt de Jellinekkliniek over ketamine.

Wist je dat?

Wist je dat de ouders van Sandra van Beek beiden kunstenaar waren?  Haar vader was de bekende beeldhouwer Marius van Beek.  Sandra is secretaris van de stichting Marius van Beek. Deze beheert de beeldhouwwerken van haar vader.   

Kijk voor meer informatie op de website van Sandra van Beek.

4 gedachten over “Ketamine, wat doet dat met je? Recensie: ‘’Vallen’’ van Sandra van Beek

 1. Riny Reiken

  Weer een prachtige recensie van Marianne Visser – van Klaarwater, ditmaal over het pakkende boekje VALLEN van Sandra van Beek. Wat mij raakte in VALLEN was de wijze waarop Sandra omgaat met haar verwerking en op zoek gaat naar een oplossing middels verhalen en ook bijpassende, prachtige tekeningen. Haar ingegeven houden mij steeds bezig, de figuren dwarrelen nu ook in mijn brein. Prachtige kunst omlijst het levens mysterie van Sandra van Beek.
  Marianne leest in VALLEN tussen de regels door en probeert te voelen waar mensenlevens vaak doorheen gaan. Dat kan volgens mij alleen als je zelf het één en ander hebt doorleeft. Ben dan ook reuze benieuwd naar het boek De Doorzetstèr, Twee vrouwen met verschillende levensverhalen kwamen toevalligerwijs ( ? ) met elkaar in kontakt … Hartegroet, Riny.

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Dank je wel voor deze aanvulling Riny. Heel mooi zoals jij ons met elkaar in contact hebt gebracht. Eerlijk gezegd, had ik een beetje moeite met dit artikel. Vlak voor de lockdown werd Peter als laatste niet-coronapatiënt geopereerd. Hij kreeg een bypass van kunststof in zijn been. Daarna kon hij maandenlang zijn schoenen niet aan. Dus dat betekent niet kunnen lopen en fietsen. Zijn lymfeklieren raakten verstopt, maar therapeuten hielden de deur dicht uit angst om besmet te raken. Ik heb toen zelf lymfedrainage toegepast. Peter kan sinds twee weken weer zijn schoenen aan en komt nu ook weer buiten. Juist op dat moment kwam jouw vraag om aandacht te besteden aan het boek ”Vallen” van Sandra van Beek. Kan je je voorstellen dat ik er weinig voor voldoende? Toch zei ik ja, omdat jij nooit zo maar iets zegt. Vooral het verhaal van de ketamine raakte me en haar taalgebruik. Zoals ik heb aangegeven en met enkele zinnetjes heb aangetoond. Ook spraken de tekeningetjes mij aan en die heb ik er dan ook bijgeplaatst.

   1. Riny Reiken

    Lieve Marianne, wat lief dat je toch nog tijd voor ons hebt vrijgemaakt.Ongelooflijk dat jullie dit ook weer meemaken en hopelijk gaat het met Peter nu weer de goede kant op. Dank voor jouw vertrouwen in mij en hopelijk mag nu alles eens rustig blijven, zodat er ook tijd is voor genieten en nu Peter ook nog weer zijn rijbewijs heeft kunnen verlengen komen jullie misschien wel eens deze kant op. Dan nodig ik ook Sandra van Beek uit met haar geliefde en ik hoop dat Paul er dan ook kan zijn, zodat we het eens ouderwets gezellig kunnen maken. Als de Corona tijd eerst maar eens mag afzwakken, Voor alles is een tijd, hou mekaar goed vast, Liefs Riny XXX

    1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

     Genieten doen we zeker.Van elkaar,van alle contacten via e-mail, van alle herinneringen aan ons samen zijn en vooral ook van alle positieve reacties n.a.v. ons boek. Zojuist las ik de recensie van Sandra van Beek. Heel leuk, zij begon met de foto waarop ik de paus mijn boek ”Doorheen het leven, doorheen de dood” schenk. Het lijkt me super om na corona eens met zijn zessen bij elkaar te komen voor een paar gezellige uurtjes. Maar eerst moet die corona-troep voorbij zijn.Liefs van Marianne en Peter en sterkte met Paul. xx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *