Lockdown Horeca; Lekker500 2021 brengt ode aan de helden, recensie

Lockdown Horeca. De horeca zit op slot. Liefst 6% van de branche moest haar zaak sluiten wegens de scherpe maatregelen. Wellicht neemt het aantal nog toe door het voortduren van de crisis. Hoe gaan ze daarmee om? Dat las ik in Lekker500 2021.

Restaurants zonder hotelfaciliteiten zijn voorlopig nog gesloten. Toch maken de  ondernemers in Lekker500 2021 mij blij. Terecht brengt uitgever Anton Pijper een ode aan de helden. Want dat zijn het. Zoals blijkt uit de contacten met honderden culinaire toppers.  

Lockdown Horeca : sprankelende ideeën

Vooral dankzij vele sprankelende ideeën besloten hoofdredacteur Annelies Pijper en uitgever Anton Pijper tot de publicatie van Lekker500 2021. Ook al konden ze nu geen correct inspectieseizoen draaien.
De gastvrije branche toont veerkracht. Voorop staat het laten genieten van de gasten. Het niet kunnen ontvangen van het bezoek leidde tot een tsunami van nieuwe initiatieven, zoals:
● Haute cuisine aan huis;
● Thuisbezorging door toprestaurants;
● Culinaire boxen;
● Maaltijden koken voor ziekenhuispersoneel, ouderen en minima.

Lockdown Horeca, Lekker500 2021 zet Maastricht in de schijnwerper, Dominicanenkerk. Credits: Maastricht Marketing Hugo Thomassen
Lockdown Horeca, Lekker500 2021 zet Maastricht in de schijnwerper, Dominicanenkerk. Credits: Maastricht Marketing Hugo Thomassen

Lockdown Horeca; pop-up bistro

Landgoed Lauswolt in het Friese Beesterzwaag kreeg al snel zijn zaak vol met een pop-up bistro. In de kruidentuin van deze buitenplaats zette algemeen directeur Marc van Gulick een bedoeïenentent. ‘’Met picknicktafeltjes, strobalen, bloemen en planten en open zijkanten, zodat de wind er doorheen kon waaien.
Het menu kreeg als naam ‘’Het beste van Friesland.’’ Het zat vol producten van de Wadden. De Noordzee, het IJsselmeer, de weilanden, akkers en de lucht. Vanaf dag één hadden we een volle bak van veertig couverts per avond. Je moest anderhalve week van tevoren reserveren, anders kreeg je geen plaats meer
.’’

Lockdown Horeca, Pop-up Bistro
Lockdown Horeca, Pop-up Bistro

Lockdown Horeca: een podium voor alle 500 restaurants

De gesloten horeca draaide tijdens de eerste coronagolf  40% omzetverlies. Dat zal nog meer worden bij het voortduren van de crisis. Vandaar dat Lekker500 2021 dit jaar geen cijfers toekende. Alle 500 restaurants kregen een uitgebreid podium.
De ondanks de pandemie positieve visie van de ondernemers blijkt uit hun in het magazine vermelde zinnen. ‘’Het wordt weer beter’’, kopt Gerard Ekdom van restaurant RIJKS in Amsterdam. ‘’Werken is leuk, maar gezondheid nog veel belangrijker’’, zegt Ron Lemmer van restaurant Flavours in Weert.

Na corona wordt alles anders

Ook horecadeskundigen komen aan het woord in Lekker 500 2021. Ze zijn het allemaal over één ding eens. Na corona wordt alles anders. Zo zullen onpersoonlijke reserveringssites verdwijnen. ‘’De gast kan gewoon weer naar het restaurant bellen om te horen dat hij welkom is,’’ zegt horecatrendwatcher Wouter Verkerk.
Rob Baan verwacht Wouter dat mensen meer thuis uit eten gaan Pakketten doe-het-zelf receptuur, instructies op t.v.of d.v.d. De sterrenchef thuis, virtueel of fysiek. ‘’Mensen gaan weer meer koken.’’ Daarover denkt Won Yip anders. ‘’Je mist dan de sfeer van het uitgaan. Je wil toch beleving, het zien en gezien worden.’’

Lockdown Horeca, Lekker500 2021 besteedt ook aandacht aan producten. Zeeuwsche Zoute. Credits: Sansee Fotografie
Lockdown Horeca, Lekker500 2021 besteedt ook aandacht aan producten. Zeeuwsche Zoute. Credits: Sansee Fotografie

Lekker500 2021

● Soenil Bahadoer lanceerde ter ere van zijn 25-jarige jubileum zijn boek Spicy.
● Hoewel Baarn goede restaurants kent, ontbreekt de plaats in Lekker500 2021.
● Een culinaire verwennerij is ook een diner bij Villa Beukenhof in Oegstgeest. Het restaurant ontbreekt in Lekker500 2021.
● Van mijn woonplaats Haarlem staan maar liefst zeven restaurants in Lekker500 2021.
Brasserie Springer in Schoonhoven is een van de horecabedrijven;
● De Bourgondische stad Maastricht wordt in Lekker500 2021 uitvoerig belicht.
● Boeiend zijn in Lekker500 2021 artikelen over verschillende soorten peper, Zeeuws zout, brood, natuurlijk tafelen, tips om in je eigen keuken culinaire creaties te maken. Kortom: voor € 14,95 een juweel van een boek om volop van te genieten.

Wist je dat?

Wist je dat quizmaster Astrid Joosten en Thérèse de Boer van de Librije samen een wijnbedrijf hebben? Als trouwe fan van het t.v. programma ‘Twee voor twaalf’ geniet ik elk week van Astrid Joosten als quizmaster. Nu las ik in Lekker500 2021 dat ze vinoloog is. Ze slaagde zelfs met een 10 voor haar examen aan de Wijnacademie.

Kijk voor meer info op de website van Lekker500 2021 op de website van Pijper Media.

2 gedachten over “Lockdown Horeca; Lekker500 2021 brengt ode aan de helden, recensie

 1. Riny Reiken

  Wat een bijzonder verslag van Marianne Visser – van Klaarwater, maar wat een trieste zaak dat de horeca zo getroffen wordt. Wij leven allemaal mee en hopen op een snelle oplossing, sterke aan de hele horeca van mij, als voormalig eigenaresse van een oud Hollands proeflokaal leef ik oprecht mee met iedereen. Fijn dat in dit bijzondere artikel aandacht wordt besteed aan de Horeca, dank ! Groet Riny Reiken

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Dank je wel Riny,
   Het sluiten van de horeca raakt me. Ze deden alles zo netjes. Je naam en adres noteren, die anderhalve meter afstand en gel voor de handen. En dan nu dit, terwijl het aantal besmettingen slechts voor 6% of zelfs nog minder door de horeca veroorzaakt wordt. Uiteraard raakt jou dat ook. Ik en wij allemaal hopen dat er snel een eind aan komt. Dit gaat ten koste van zo veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *