Dylan van Brummen rappende docent : ‘Het geluk zit in jezelf’

Dylan van Brummen

Dylan van Brummen stuurde me een week voor de start van de  examens op 17 mei zijn examenrap ‘Slagen’. Hiermee wil hij zijn leerlingen moed inspreken. Als leraar economie wil hij dat iedereen slaagt. Het raakte me en ik wilde meer van hem weten.

Dylan van Brummen en examenrap ''Slagen''

Twee jaar geleden kwam hij al met een examenrap. Het werd een groot succes. Nu nog zingen de leerlingen het liedje mee Nu schoot Touchy Studio’s samen met Examenbundel en andere partners een videoclub van zijn examenrap ‘Slagen.’ Dat gebeurde niet alleen op de eigen mooie Hubertus & Berkhoff de Culinaire Vakschool, maar ook in het Rijksmuseum.  Maar wie is deze 29-jarige leraar economie? 

Dylan van Brummen, de motivator

Ik noem mezelf een motivator’, zegt Dylan van Brummen. ‘Ik wil het leven van mensen leuker maken. Als ik in de spiegel kijk, dan moet ik mezelf aan kunnen kijken. Dat ik het goede doe en niemand last van me heeft.
Ik had vrienden die het moeilijk kregen, Sommige van hen belandden in het criminele circuit. Ik had en heb de kracht om positief in het leve te blijven staan en ervan te genieten.
Anderen denken nogal eens van mij, dat ik het leven alleen maar als een lolletje zie. Ik maak nogal eens een grapje en neem het leven niet al te serieus. Maar achter dat alles zit wel een denkwijze.’

Dylan van Brummen en corona  

Wat wil je zeggen met: achter dat alles zit wel een denkwijze?
Dat ik me houd aan normen en waarden, maar wel flexibel in het leven sta. Daarom vind ik de beperkende maatregelen van corona ook zo zwaar.
Corona maakt veel mensen ziek. Ik ken mensen die het trof. Zelf heb ik geen last gehad, maar ik mis het normale contact met mijn leerlingen. Ik ben vooral ook een mensenmens.
Ik heb met mijn leerlingen een band. Nu gaat alles online. Dat maakt alles zo vlak. Je krijgt veel minder reactie. Soms pak ik tijdens een online les mijn gitaar en zing een liedje.’

Inspiratie

Nog even en dan barsten de vakanties weer los. ‘Wat is jouw favoriete vakantieland?’ wil ik weten.
Griekenland en Spanje. Ik houd van mooie stranden en van lekker weer.’
Waar vind je inspiratie?
‘Mensen die gebaande paden durven loslaten. Gewoon doen wat ze willen doen. Op zichzelf durven vertrouwen. Zelf studeerde ik economie. Ik wilde geld verdienen. Totdat het leraarschap op mijn pad kwam. Hoe?
Ik was gevraagd om tijdelijk,les te geven. Ik vond dat leuk en besloot een studie daarvoor te gaan volgen. Nu sta ik voor de klas. Ik ontdekte een andere waarde van het leven.’

Dylan van Brummen in het Rijksmuseum voor de opname slagen
Dylan van Brummen in het Rijksmuseum voor de opname slagen

Dylan van Brummen en zijn carrière in de muziek   

Hij heeft een leuk gezin met twee jonge kinderen. Ik vraag hem wat dit voor hem betekent.
Dylan: ‘Ik ben bewuster gaan leven. Zoals omgaan met geld. Ik geef het niet zomaar uit.’
Wat wil je bereiken?
Dat ik positief in het leven blijf staan. Ik wil trots kunnen zijn op mezelf en graag meer bereiken in de muziekwereld. Maar of het me gelukkiger zou maken? Het geluk zit vooral in jezelf. Ik wil vooral iets kunnen betekenen voor anderen.’

Dylan van Brummen en ouderen

Ouderen hebben kennis en levenservaring. Daar kunnen jongeren van leren. Ondanks de generatiekloof moeten we goed naar elkaar luisteren. Ouderen hebben veel meegemaakt. Als jongeren moeten we daar een wijze les uit zien te halen.
Neem mijn opa. Die maakte op zijn sterfbed zelfs nog grapjes. Hij vroeg of hij na zijn overlijden een studie nagelverzorging kon volgen. Hij leed aan kalknagels maar zijn humor bleef onverwoestbaar.’

Dylan van Brummen en inspirerende opleidingen

 • Voor zijn videoclub ‘Slagen’ riep Dylan van Brummen de hulp in van onder andere het Rijksmuseum, Scholieren.com, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en Examenbundel. Meer hierover lees je op: Dylan van  Brummen bemoedigt leerlingen met examenrap.
 • Examenbundel wil evenals Dylan van Brummen dat iedereen slaagt.Ze laat hen oefenen met echte examens en perfecte samenvattingen zodat ze vol vertrouwen het examen ingaan.
 • De Hubertus & Berkhoff is een vmbo-school voor de basis- & kaderberoepsgerichte en de gemengde leerweg voor Horeca, Brood & Banket en Recreatie. Ook kun je er tweetalig onderwijs (TTO) volgen.
 • Andries Greiner was van 1984-2003 directeur van IVIO, maar is nog op zijn 73e nog lang niet met pensioen. IVIO is de uitgever van de populair-wetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen.   
 • De coronacrisis inspireerde Raoul Wijsma tot zijn compositie Illusion.


Ik wens dat alle examenkandidaten van genoemde scholen slagen en dat ze genieten van een mooie examentijd.

Wist je dat?

Wist je dat Dylan van Brummen zijn eigen slogans heeft? Zoals: Haal uit tegenslagen je kracht. Altijd blijven lachen.’

Kijk voor meer informatie over de facebookpagina van Dylan van Brummen  

Regelmatig schenk ik aandacht aan inspirerende personen die bijdrage aan een maatschappij met meer liefde, compassie en verbondenheid. Zo bracht ik ook mijn ANBO-adviseur Sjaak van Vught in beeld.


2 gedachten over “Dylan van Brummen rappende docent : ‘Het geluk zit in jezelf’

 1. Catharina Reiken

  En weer geeft Marianne Visser – van Klaarwater een ruim podium, ditmaal aan een jong en bruisend talent. Dylan van Brummen maakt op mij meteen indruk. wat geweldig dat hij mensen zo kan motiveren. Mensen van jong tot oud worden vast en zeker blij van zijn muziek en uitstraling. Dat kan gewoon niet anders. Het zit in zijn genen volgens mij, deels neemt hij deze prachtige erfenis mee uit vorige generaties, anderzijds straalt hij door persoonlijke kijk op het leven en een bruisend positieve instelling. Zoals meester Dylan zijn eigenschappen overbrengt middels kostbare energie, dat pakt mij enorm. Zijn leerlingen kunnen een leven lang terug terugkijken op een bijzonder mens, met een beetje mazzel zelf meer creëren dan ooit verwacht . Ik maak een diepe buiging, groet Riny .

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Ik kijk terug op een zeer fijn en inspirerend gesprek met een bijzonder bruisend persoon. Als vrouw zonder kinderen wonende in een locatie van Woonzorg mis ik in de pandemie het spontane contact met jongere generaties dan die van mij. Daarom ook wil ik met Verder op Weg ook jongeren verder op weg helpen, net zoals Dyllan van Brummen dat doet. Niet door te rappen maar wel door ook hen een podium te bieden voor hun verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *