ANBO-adviseur Sjaak van Vugt over het oplossen van vraagstukken

ANBO-adviseur Sjaak van Vugt
ANBO-adviseur Sjaak van Vugt

ANBO-adviseur Sjaak van Vugt woont in Scherpenzeel dat in de top 5 staat van beste fietssteden van Nederland. Zelf maakte Sjaak vroeger lange tochten, maar nu laat zijn gezondheid het afweten. Wat blijft is zijn inzet voor mensen.

ANBO-adviseur Sjaak van Vugt is in 2022 vijftig jaar getrouwd met Thea
ANBO-adviseur Sjaak van Vugt is in 2022 vijftig jaar getrouwd met Thea

ANBO-adviseur Sjaak van Vugt leerde ik kennen dankzij mijn boek ‘De Doorzetstèr: een ode aan de liefde’. Daarin las hij dat ik na het overlijden van Roel geen recht had op de door hem bijeen gespaarde overbruggingslijfrente.
Roel  had geen nabestaandenregeling getroffen en zo verdween de ruim 11.000 euro in de zakken van de ASR. Het maakte Sjaak woest. Met een indrukwekkende voortvarendheid beet hij zich vergeefs vast in de zaak. Wat bleef is een fijne vriendschap met Peter en mij.

ANBO-adviseur Sjaak van Vugt en zijn formule

Veel zaken die Sjaak aanpakt, lopen wel goed af. Hoe lukt je dat? wil ik weten.
In de loop van de jaren heb ik een eenvoudige formule tot de mijne gemaakt. Dit geeft mij inzicht in diagnose en weg van oplossing.
Bijvoorbeeld bij belangenbehartiging. Altijd stel ik voor mezelf de vraag: ‘Wat, waarom, met wie, wanneer en hoe. Deze woorden zijn waardevol voor mij, Deze stamt uit mijn managementopleidingen en is eenvoudig op te dreunen
.’

ANBO-adviseur Sjaak van Vugt: het toepassen  

Toepassen en daarin consequent zijn is minder eenvoudig. Hij werkt wel altijd. Hij gaat op bij het bouwen van een konijnenkooi tot het zoeken van oplossingen voor  problemen waar je zomaar tegenaan loopt.
De vier w’s zijn gemakkelijk te formuleren. Het ‘hoe’ vormt het echte vraagstuk. Maatschappelijk zie je ook dat daar stagnatie en visieverschillen optreden
.’

ANBO-adviseur Sjaak van Vugt
ANBO-adviseur Sjaak van Vugt

ANBO-adviseur Sjaak van Vugt en falend overheidsbeleid

Intussen kampt Nederland met de vergrijzing, zoals het tekort aan seniorenwoningen en de onzekerheid over ons pensioen. Hoe zie jij de toekomst?
Ik ben niet echt optimistisch voor wat betreft de toekomst van senioren. Zeker niet wanneer je dit overlaat aan de overheid. Visie zal er genoeg zijn maar geen gelijkluidende. Financiering zal tekort schieten.’

De toekomst staat of valt met ouderenemancipatie

We praten over een niet producerende volkstak, Ze kost alleen geld en brengt niets op. Voor een dubbeltje kun je niet op de eerste rang zitten. De toekomst staat of valt met de emancipatie van de ouderen zelf.’,
Hoe? Sjaak van Vugt somt op:  
● Blijf zo lang mogelijk bezig met inhoud geven aan je leven. Dit mag maar hoeft niet samen te vallen met geld verdienen.
● Wordt lid en actief van en bij organisaties van belangenbehartiging van/voor senioren. Draag bij aan visie en beleid. Ook daarbij kan ‘wat, waarom, met wie, wanneer en hoe’ je helpen.
● Wanneer je aangewezen raakt op hulp van anderen, hoeft dat niet te betekenen dat je die maar over je heen moet laten komen. Wat kan je zelf nog en waarmee heb je hulp nodig?  Denk na over hoe jij die hulp ingezet wilt zien en praat erover met de hulpverleners.  
● Wees niet bang voor de macht die vastzit aan hulpverlening. Zoek het conflict niet op. Probeer dat te voorkomen, maar loop er ook niet voor weg. Laat je zo nodig bijstaan.

ANBO-adviseur Sjaak van Vugt
ANBO-adviseur Sjaak van Vugt aan het werk

Over je eigen grenzen bewaken

In Amersfoort was je een psychiatrische verpleegkundige. In Utrecht in de revalidatiezorg was je manager met een beoogd wijs beleid. In Scherpenzeel ben je lid geweest van de gemeenteraad en sta je bekend als collectant voor allerlei goede doelen. Bij de ANBO sta je altijd meteen voor iedereen klaar. Hoe bewaak jij je grenzen nu je gezondheid afneemt?
Dat blijft een eeuwig gevecht met mezelf. Daar komt bij dat ik behoorlijk eigenwijs ben. Dat helpt niet echt. Eigenlijk is het nu zo dat het leven zelf ingrijpt bij het bewaken van mijn grenzen. Te veel ziek, te vaak vermoeid, te weinig energie.’

Nee zeggen

Dat allemaal dwingt mij om regelmatig pas op de plaats te maken. Wat dit betreft ben ik een slecht voorbeeld voor onze groep senioren. Meer en meer word ik gedwongen om uit te zuiveren en keuzes te maken rond de vraag: wat wel en wat niet?
Het begint mij wel beter te lukken om gewoon ‘nee’ te zeggen en daarmee de belasting niet verder te verhogen. Ook groeien er voornemens om activiteiten af te stoten. Om zo datgene over te houden wat ik echt graag doe en dus energie van krijg. Vraag is of dat gaat lukken
.’

Sjaak van Vught van ANBO Raad en Daad helpt met zijn jarenlange praktische ervaring anderen op weg
Sjaak van Vught van ANBO Raad en Daad helpt met zijn jarenlange praktische ervaring anderen op weg

Hoe kom je tot rust ?

Ik slaap als een roos. Ik geniet van een fietstochtje en van klungelen in mijn tuin. Een goed gesprek is ook altijd welkom. Daar waarvan je geniet, geeft ook rust. Nieuwe wegen vinden bij levensproblemen geeft rust. Gewoon niets doen wordt mij vaak geadviseerd, vooral ook door mijn kinderen. Lukt mij dat soms dan brengt dat wel rust.’

Wat inspireert jou?

‘Mensen inspireren mij, maar kunnen ook een bron van ergernis zijn. Het is mooi om bij te dragen aan een proces om mensen te begeleiden in/bij het zoeken van oplossingen voor hun eigen vraagstukken.’

Foto: Anouk de Kleermaeker

Tips

● Sjaak van Vugt schreef een recensie voor mijn boek ‘De Doorzetstèr: een ode aan de liefde.’. Boekhandel Paagman in Den Haag plaatste deze op zijn website en nam het boek op in haar assortiment. 
● Sjaak van Vugt gaf advies voor het project ‘’Weerbaar tegen babbeltrucs’’ van mijn platform Verder op Weg.   
● Sjaak van Vugt reageerde op mijn artikel over Doorwerken na je 65e
● In 2020 bestond de ANBO 120 jaar en plaatste ze illustere leden op de cover, onder wie Sjaak van Vugt, mijn man Peter Lasschuit en mij Marianne Visser van Klaarwater. 
● In 2020 werd Veenendaal gekozen tot beste fietsstad. Op de site Dit is Veenendaal staan mooie fietsroutes o.a. naar in en rond Scherpenzeel.
● Anouk de Kleermaeker is eigenaar van Studio 309.

Wist je dat?

Wist je dat Sjaak van Vugt is gekozen in de ledenraad van de ANBO? Op 1 juli 2021 worden de 25 nieuwe leden geïnstalleerd. 

Wil je meer weten over de ANBO kijk dan op hun website.

Met Verder op Weg bied ik een podium aan inspirerende personen die bijdragen aan een wereld met meer liefde en aandacht voor elkaar. Zo bracht ik ook improvisator Cor Wiesnekker in beeld. Ook schonk ik aandacht aan mijn uitgever Ric Hofmans.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *