Rubens: in voetsporen van de meesterschilder wandelen door Antwerpen

28. Philip Fruytiers, Portret van vier kinderen van P.P. Rubens en Helena Fourment met twee dienstmeisjes, ca. 1638-1639, tekening in gouache, 24,6 x 33,6 cm Londen, The Royal Collection, Print Room, inv.nr. RCIN 452433. Royal Collection Trust / © Her Majesty Queen Elizabeth II 2015

28. Philip Fruytiers, Portret van vier kinderen van P.P. Rubens en Helena Fourment met twee dienstmeisjes, ca. 1638-1639, tekening in gouache, 24,6 x 33,6 cm Londen, The Royal Collection, Print Room, inv.nr. RCIN 452433. Royal Collection Trust / © Her Majesty Queen Elizabeth II 2015

In de voetsporen van Rubens wandelen. Dat kan je in Antwerpen. Overal in de stad liet de schilder zijn werken na. In het Rubens vond je tot 28 juni 2015 zijn meest intieme werken in de expositie Rubens Privé.
Rubens schilderde deze doeken niet in opdracht maar vanuit zijn diepe liefde die hij als zoon, echtgenoot, vader en zwager koesterde voor zijn naasten. Voor het eerst sinds honderden jaren waren deze kunstwerken te zien in het voormalige woonhuis van het gezin Rubens.

 

Anthony Van Dyck, Isabella Brant, ca. 1623-1626, olieverf op doek, 153 x 120 cm Washington DC, National Gallery of Art, inv.nr. 1937.1.47 © Image Courtesy of the Board of Trustees

Anthony Van Dyck, Isabella Brant, ca. 1623-1626, olieverf op doek, 153 x 120 cm Washington DC, National Gallery of Art, inv.nr. 1937.1.47 © Image Courtesy of the Board of Trustees

Het Rubenshuis,voormalig woonhuis van Rubens

Rubens woonde destijds met zijn gezin in het huidige Rubenshuis. Een fraai museum met zowel een vaste als wisselende expositie. Wisselend was tot 28 juni 2015 de expositie Rubens Privé.
Deze expositie bestond uit twee delen. In het eerste zagen we Rubens en zijn naasten afgebeeld zoals de buitenwereld hen zag. Op het door Van Dijck geschilderd doek Isabelle Brant (1621) zien we Rubens eerste vrouw. Haar kleding en waaier van struisvogelveren maken van haar een voorname dame. Het decor vormt het prieel in de tuin van Rubens zoals we dat ook nu nog zien. Vooral door die herkenbaarheid voelen we ons opgenomen in de tijd van toen.
Bij de foto:Anthony Van Dyck, Isabella Brant, ca. 1623-1626, olieverf op doek, 153 x 120 cm Washington DC, National Gallery of Art, inv.nr. 1937.1.47 © Image Courtesy of the Board of Trustees

Hartsgeheimen van Rubens

Tijdens de expositie “Rubens Privé” trok vooral het doek van Helene Fourment, de tweede vrouw van Rubens onze aandacht. We zien haar afgebeeld als een liefdevolle moeder met hun twee kinderen. Het jongetje Frans kijkt met grote ogen naar haar vader. Onder haar stoel ligt een slapende hond als symbool van huwelijkse trouw en bevestiging van huiselijk geluk.
Bij de foto: Peter Paul Rubens, Clara Serena Rubens, 1618, olieverf op doek, 37 x 37 cm, Wenen, Liechtenstein Museum, inv.nr GE105, LIECHTENSTEIN. The Princely Collections, Vaduz–Vienna

21_Rubens_Helena_kinderen_Louvre

21_Rubens_Helena_kinderen_Louvre

Pelske lachte schalks naar Rubens

Naast de trap staart Helene ons op het Pelske schalks aan. Slechts gekleed in een los om haar schouders geslagen bontmantel. Het is alsof ze zegt: “Neem me maar zoals ik ben”. En dat deed hij. Met haar cellulitis en het vocht in haar benen schilderde hij haar vol liefde naar het leven.
Bij de foto: Peter Paul Rubens, Helena Fourment met haar kinderen Frans, Clara-Johanna en Isabella-Helena, ca. 1636-1637, olieverf op paneel, 115 x 85 cm, Parijs, Musée du Louvre, inv.nr. 1795, © RMN-Grand Palais (musée du Louvre)/ Hervé Lewandowski.

25_Rubens_Het_pelsken_Kunsthist_Museum_Austria

25_Rubens_Het_pelsken_Kunsthist_Museum_Austria

RoxockhuisRockoxhuis
Wandelend in de voetsporen van Rubens neemt stadsgids Anne Claesen ons mee naar het Rockoxhuis. Daar wijst ze op twee werken van Mara met kind. Het ene is de Heilige Familie met papegaai uit 1614. Het Christuskind houdt in zijn rechterhand een appel als symbool van de zondeval van Adam en Eva.
Pal daar tegenover zien we het doek Maria in aanbidding voor het slapende kindje Jezus. Dit uit 1616 daterende werk wijst op de Maria’s gelukzaligheid. Waarschijnlijk stond zijn eerste vrouw Isabella Brant model voor haar terwijl het kindje lijkt op hun tweede zoon Nicolaas. Ook hier voel je je opgenomen in zijn wereld.

Carolus Borromeuskerk, de kerk van Rubens

In de Carolus Boromeuskerk (1615-1621), de voornaamste kerk, van de Jezuiten  staat ook bekend als de kerk van Rubens  Voor deze kerk ontwierp hij de toren, de voorgevel, het hoogaltaar, het plafondstucwerk en de Houtappel- of Mariakapel.

Kruisafname Rubens

Onze Lieve Vrouwe Kathedraal

De schilder werd in dienst van de Jezuïeten de schilder van de contrareformatie, de katholieke stroming die zich verzette tegen het protestantisme. Het overweldigende hiervan ervaren we in de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal (1521).
In deze deels neogotische, deels barokke kerk zien we zijn heroïsche werken ‘’de Kruisoprichting’’ en ‘’de Kruisafneming’’.

st Jacobskerk,

Tenslotte bezoeken we de st Jacobskerk (1506-1656), een deels barokke, deels laatgotisch bouwwerk. Hier bevindt zich in de Onze Lieve Vrouwekapel de laatste rustplaats van Rubens. Het schilderij Maria omringd door Heiligen werd door Rubens zelf geschilderd.

Boven zijn graftombe lezen we de woorden: …die tussen veler begaafdheden door welke hij als een wonder uitblonk in de kennis der geschiedenis en van alle edele en fraaie kunsten de roemrijke naam verwierf van Apelles (de grootste schilder uit de Griekse Oudheid) van zijn tijd als van alle eeuwen.”

Via de uitgang aan de Eikenstraat, slaan we linksaf lopen we over de Meir naar het Centraal Station. Daar zijn we dankzij de NS in 2 ½ uur in Amsterdam Centraal.

Tips van 10tips4trips

• De Rubenswandeling van Visit Antwerpen laat je kennismaken met zijn vrienden, familie en zijn beheerste ondeugden.
• Rubenianum onderzoek, workshops, cursussen over Rubens en andere Vlaamse schilders.

Wist je dat?

Wist je dat op de Antwerpse Groenmarkt zijn standbeeld staat ? Aan zijn voeten zien we penselen en een palet. Zijn kledij is die van een diplomaat. Hij was niet alleen een schilder, maar ook diplomaat in dienst van de hertog van Mantua. Met zijn penseel voerde hij strijd tegen de Reformatie.

Wil je meer ontdekken over Rubens? Kijk dan op de site van Visit Antwerpen.

Toerisme Vlaanderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *