Verder op Weg: inspiratiebron voor meer sociaal culturele verbondenheid

Verder op weg begint met het lezen of schrijven van een verhaal

Verder op Weg biedt een podium aan personen die bijdragen aan een betere maatschappij. Dat betekent meer liefde en aandacht voor elkaar. Door naar elkaar te luisteren en het delen van levenswijsheid komen we samen verder. Dat geldt niet alleen voor jongeren maar ook voor ouderen.

Verder op Weg ook na het bereiken van je pensioengerechtigde leeftijd. Zelf woon ik een locatie van Woonzorg. Om mij heen zie ik veel ouderen die zich afvragen wat ze verder nog met hun leven kunnen en willen doen.
En dat terwijl ze nog zoveel te vertellen hebben en over zoveel levenservaring en -wijsheid beschikken. Verhalen waarmee ze anderen kunnen inspireren. Inzichten waarmee ze iemand kunnen verrijken.

Verder op Weg: betekenis

20 februari 2021: De coronacrisis treft ons allemaal. Ook mijn man Peter (85) en mij (68). Om ons heen raakt ons de eenzaamheid van anderen. Vanuit ons raam zien we mensen elkaar ontwijken uit angst om besmet te raken.
Vooral de eenzaamheid van de andere bewoners om ons heen raakt ons. Gisteren belden er jongeren aan met de vraag of we hulp kunnen gebruiken. Anderen schilderen ons af als ‘dor hout’. Maar is leeftijd echt zo belangrijk? Dat geloof ik niet. Volgens mij kunnen zowel jongeren als ouderen een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij.

Verder op weg: levensverhalen

Dor hout? Forget it! Ondanks onze leeftijd sprankelen Peter en ik nog steeds. In 2011 zag ik hem voor het eerst in Parkwijk bij het zangkoortje ‘Het is uit het leven gegrepen.’ Ik stapte op hem af en zei: ‘’Ik vind jou een leuke man.’’
We kregen een knipperlichtrelatie. Liefde op latere leeftijd is heel wat anders dan wanneer je jong bent. Je draagt als alleenstaande een volle rugzak. Ook speelden er problemen van het ouder worden. Onze liefde voor elkaar overwon dat allemaal.
In juli 2020 verscheen het boek over onze liefde. Het kreeg de titel ‘De Doorzetstèr: een ode aan de liefde.’ Het geeft inzicht in verlies, rouw en weer gelukkig worden.

 

Verder op Weg: opkomen voor anderen

Met Verder op Weg geef ik vooral ook aan ouderen een podium. Zoals aan Klaas Wilting (1943). Als oud-politiewoordvoerder geeft hij nu voorlichting over babbeltrucs. Deze treft vooral argeloze ouderen. “‘Nog steeds trappen mensen in gladde praatjes”, zegt hij.
Joop Kessels (1951) maakte samen met jongeren de film Wending. Dit gaat over de impact van pesten door en van jongeren. De film confronteert en leidt tot meer inzicht. Geïnspireerd door deze documentaire schreef ik het boekje ”Pesten: het signaleren en voorkomen ervan gaat ons allemaal aan.” (IVIO 2021).
Ric Hofmans (1961) wil als uitgever naar een bedrijfsvoering vooral gericht op samenwerking. Hij schreef het manifest ”Groter worden zonder groeien,” Als uitgever van Gopher kijkt hij vooral naar kwaliteit en de relatie met een auteur.

Blijven genieten van het leven

De financiële crisis van 2008 werd gevolgd door de corona-pandemie. Daarna begon Poetins oorlog tegen Oekraïne. Dat maakt het leven niet leuker. ”De kunst is dat je blijft lachen”, zegt 70-plusser Cor Wiesnekker. ”Dat doorbreekt de angstpyschose”.
De 70-plusser Boudewijn Leeuwenburgh is voorzitter van Voetgangersbeweging Nederland. Hij maakt zich sterk voor meer ruimte voor wandelaars. ”Aan ouderen wil ik meegeven dat er nog zoveel moois is om samen te doen”, zegt hij.
Je bent nooit te oud om te leren. Dat bleek ook tijdens de viering van de 70e verjaardag van de Katholieke Bond voor ouderen. Het centrale thema van haar viering was gentechnologie. Zo hielp ze ouderen verder op weg met hun kennis omtrent dit levensthema.

Levenservaring en -wijsheid

Zowel ouderen als jongeren kunnen met hun levenswijsheid en -ervaringen anderen verder op weg helpen. Zoals Dylan van Brummen (1997). Als leraar economie maakte hij samen met zijn leerlingen de rap ”Slagen”’. Met als gevolg dat al zijn leerlingen slaagden. ”Het geluk zit in jezelf’‘, zegt hij.
Wetenschapsjournalist Diederik Jekel (1984) maakt wetenschap begrijpelijk. Hij belicht baanbrekende wetenschappers die de historie veranderden. Hij doet hun proeven na. Zelfs een leek snapt het dan.
Behalve genoemde personen schonk ik ook aandacht aan Sjaak van Vught (1948). Hij is sinds 2015 adviseur bij de Algemene Bond van Nederlandse Ouderen (ANBO). Hij helpt bij het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte.
Sjaak beschikt over een ruime ervaring in het omgaan met allerlei instanties en gemeentes. Helpen is voor hem het steunen in het oplossen van eigen problemen.

Sjaak van Vught van ANBO Raad en Daad helpt met zijn jarenlange praktische ervaring anderen op weg
Sjaak van Vugt van ANBO Raad en Daad helpt met zijn jarenlange praktische ervaring anderen op weg

Verder op Weg biedt:

Wist u dat?

Wist u dat Verder op Weg voortkwam uit mijn biografie De Doorzetstèr: een ode aan de liefde? Hiermee laat ik zien dat je nooit te oud bent voor wat dan ook. Niet de omstandigheden bepalen je leven maar de wijze waarop je ermee omgaat

5 gedachten over “Verder op Weg: inspiratiebron voor meer sociaal culturele verbondenheid

 1. Riny Reiken

  Samen op Weg met Marianne Visser – van Klaarwater is een feest, zij begrijpt als geen ander waar ouderen doorheen gaan. Zij staat velen bij met raad en daad maar neemt niet over. Zij inspireert ieder individu tot creativiteit en passie, en is het niet heerlijk om te brainstormen over het leven met gelijkgestemden ? Is het niet fijn om je zorgen te mogen delen en bespreken ? Elkaar krachtiger te maken door niet alleen zorgen te bespreken, maar ook juist de mogelijkheden te bestuderen ? Gewoon samen, SAMEN OP WEG naar een positief leefbare ouderdom waarin nog zo veel mogelijk is? Veel ouderen zijn alleenstaand en tobben over resterende tijd. Maar dié tijd is nu juist zo kostbaar, mogelijkheden liggen nog open maar worden soms niet gesignaleerd. Pak het aan, met beide handen en zin. Ga Samen op Weg met inspirator Marianne Visser- van Klaarwater. Ik ben ervan overtuigd dat door krachten te bundelen en ervaringen te delen prachtige vriendschappen gaan ontstaan. Veel succes met 50plusser.nl en ik meld mij zeker aan want wil deze kans en ontmoetingen niet missen maar volop leven, tot in de tijd, groet Riny Reiken

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Hartelijk dank Riny, voor je prachtige reactie. In het wordingsproces van dit idee was jij mijn grote steun en toeverlaat.
   Woensdag hebben we nog een laatste coaching en daarna stuur ik alles op.
   Ik kreeg zojuist ook een leuke reactie van Theo van Boven, de directeur van Woonzorg. Hij noemt het erg goed en een prachtig initiatief.
   En Sjaak van Vugt van ANBO Raad en Daad staat er ook helemaal achter.
   Op 25 maart horen we welk idee gewonnen heeft.
   Er deden 102 mensen mee aan Silver Starters, maar verschillende zijn eerder gestopt, omdat ze het te zwaar vonden.
   Voor de finale moeten we inleveren het business model canvas, het prototype van Verder op Weg en de pitch van Marianne Visser van Klaarwater.

 2. Paul Stowlijk

  Hallo Marianne,

  Mooi initiatief.

  Ik kan vanuit mijn expertise als pastor / mental caoch een bijdrage leveren.

  Hartelijke groet

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Van harte welkom Paul, ook gezien je ervaring met het verwerken van rouw. Daarover schreef je zelfs een boek.
   Van 15 januari tot 18 maart 2021 nam ik deel aan de start-up Silver Starters van Leyden Academy.
   De start-up bestond uit acht modules en duurde acht weken met als thema’s: de ondernemer (wie ben je?), het idee en het bedrijf.
   Nu volgt het uitwerken, maar eerst laat ik alles even bezinken.
   Bij de sociale mediagroepen hebben zich enkele mensen nu alvast aangemeld.
   Met invloedrijke personen onder hen wil ik binnenkort gesprekken aangaan.
   Zoals over het opzetten van de denktank voor bedrijven en het organiseren van bijeenkomsten, zodra het weer kan.
   V.w.b. het sociale aspect wissel ik graag met jou van gedachten.
   Voor nu wens ik je een prettig weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *