Verder op Weg: de bindende kracht van verhalen en levenswijsheid

Verder op weg begint met het lezen of schrijven van een verhaal

Verder op Weg is een stappenplan om samen verder te komen. Dit dankzij de inspirerende kracht van verhalen en door levenswijsheid verkregen inzichten. De allereerste stap is het delen van je verhaal.

Verder op Weg naar je pensioengerechtigde leeftijd. Of misschien heb je die al bereikt. Je vraagt je af wat je zult gaan doen. En dat terwijl je nog zoveel te vertellen hebt en over zoveel levenservaring en -wijsheid beschikt. Verhalen waarmee je anderen kan inspireren. Inzichten waarmee je iemand kan verrijken.

Verder op Weg: betekenis

20 februari 2021: De coronacrisis treft ons allemaal. Ook Peter (85) en mij (68). Om ons heen raakt ons de eenzaamheid van anderen. Vanuit ons raam zien we mensen elkaar ontwijken uit angst om besmet te raken.
Als bewoners van woonzorgcomplex Roomolen in Haarlem wonen we midden tussen eenzame ouderen. Gisteren belden er jongeren aan met de vraag of we hulp kunnen gebruiken. Anderen schilderen ons af als ‘dor hout’.

Verder op weg: levensverhalen

Ondanks onze leeftijd sprankelen Peter en ik nog steeds. In 2011 zag ik hem voor het eerst in Parkwijk bij het zangkoortje ‘Het is uit het leven gegrepen.’ Ik stapte op hem af en zei: ‘’Ik vind jou een leuke man.’’
We kregen een knipperlichtrelatie. Liefde op latere leeftijd is heel wat anders dan wanneer je jong bent. Je draagt als alleenstaande een volle rugzak. Ook speelden er problemen van het ouder worden. Onze liefde voor elkaar overwon dat allemaal.
In juli 2020 verscheen het boek over onze liefde. Het kreeg de titel ‘De Doorzetstèr: een ode aan de liefde.’ Het geeft inzicht in verlies, rouw en weer gelukkig worden.
Als ervaringsdeskundige help ik mensen verder op weg met online coaching. Dat kan zijn via chatten, beeldbellen, e-mail of telefonisch.

 

Fysieke Bijeenkomsten

Voor Verder op Weg wil ik ook fysieke bijeenkomsten gaan organiseren. Deze zullen plaatsvinden in de Haarlemse Woonzorglocatie Roomolen, waar ik zelf woon. Of elders in het land.
Dat kan zijn een lezing over mijn boek ‘De Doorzetster: een ode aan de liefde.’ Of een ander thema. Of het oppakken van een project. Door samen te brainstormen kom je verder. Ideeën hiervoor zijn van harte welkom.

Verder op Weg: levenswijsheid

Tobt u over iets? Deel het dan met de Facebookgroep Verder op Weg. Vanuit hun levenservaring en -wijsheid kunnen anderen erop reageren. Door met elkaar te brainstormen komt er wellicht een oplossing.
Bij voldoende deelname en aanvraag vorm ik een klankbord groep om voor bedrijven producten te testen. Uitnodigingen hiervoor plaats ik in de sociale mediagroepen Verder op Weg.
Voor praktische problemen geeft Sjaak van Vugt u graag raad. Sinds 2015 is hij consulent bij ANBO Raad Daad. Hij beschikt over een ruime ervaring in het omgaan met allerlei instanties en gemeentes. Helpen is voor hem het steunen in het oplossen van eigen problemen. Desgewenst komt Sjaak bij u thuis.

Sjaak van Vught van ANBO Raad en Daad helpt met zijn jarenlange praktische ervaring anderen op weg
Sjaak van Vugt van ANBO Raad en Daad helpt met zijn jarenlange praktische ervaring anderen op weg

Verder op Weg: kosten

Verder op Weg is een eenmansbedrijf zonder winstoogmerk. Deelname is gratis. Uiteraard maak ik wel kosten, onder andere voor het onderhoud van de website. Om daarin te voorzien reken ik voor online coaching € 25,= per sessie en voor een lezing € 75.= plus reiskosten.
Na aftrek van de kosten reserveer ik 25% voor fysieke bijeenkomsten. Het resterende bedrag schenk ik jaarlijks aan een goed doel. Ideeën hiervoor zijn welkom. Kortom: ik hoef hieraan niets te verdienen, maar wil het wel kostendekkend houden.

Verder op Weg biedt:

Het stappenplan Verder op Weg biedt:   
● Een podium voor het delen van een verhaal over liefde op latere leeftijd, het leven van alledag, of een praktisch probleem. Ik doe de redactie van uw verhaal en plaats dit op mijn blog cultuurblogger.nl of op www.50plusser.nl
● Besloten groepen op Facebook of Linkedin. Hierin plaats ik de link van het verhaal zodat andere leden daarop kunnen reageren. Zo helpen we elkaar verder op weg bij het vinden van een oplossing. Binnen deze groepen plaats ik ook nieuwtjes en weetjes die voor u interessant zijn.
● Online coaching bij liefde op latere leeftijd. Als ervaringsdeskundige help ik u via beeldbellen, e-mail, telefonisch of chatten.
● Deskundig advies. Voor praktische vragen, bijvoorbeeld inzake wmo, verwijs ik u door naar Sjaak van Vugt.
● Ideeën voor een bezoek aan museum, theater, horeca of ander gezellig uitje. Zoekt u hiervoor een maatje? Plaats dan een oproep in genoemde groepen.

Wist u dat?

Wist u dat Verder op Weg het vervolg is op mijn boek De Doorzetstèr: een ode aan de liefde? Dankzij dit schrijven doe ik sinds 14 januari 2020 mee aan de set-up Silver Starters van Leyden Academy. Met als coach Jeroen Rekker hielpen hun modules mij verder op weg bij het ontwikkelen van mijn plan.
Op 18 maart 2021 moeten wij ons idee inleveren. Hieruit kiest een jury de vijf beste inzendingen. Op 25 maart volgt de finale. Op 31 2021 maart gaat Verder op Weg van start. Dat datum herinnert aan die ene dag in 1982 toen ik in het huwelijk trad met Roel (1946-2008).

Wilt u meer betekenis geven aan je leven? Stuur dan uw verhaal naar marianne@verderopweg.nl of doe mee in de denktank van de sociale mediagroep Verder op Weg. Tobt u met iets waarvoor u zelf geen oplossing weet? We helpen u graag. Gezellig en op een manier welke u comfortabel vindt. Kom in actie en doe mee.

5 gedachten over “Verder op Weg: de bindende kracht van verhalen en levenswijsheid

 1. Riny Reiken

  Samen op Weg met Marianne Visser – van Klaarwater is een feest, zij begrijpt als geen ander waar ouderen doorheen gaan. Zij staat velen bij met raad en daad maar neemt niet over. Zij inspireert ieder individu tot creativiteit en passie, en is het niet heerlijk om te brainstormen over het leven met gelijkgestemden ? Is het niet fijn om je zorgen te mogen delen en bespreken ? Elkaar krachtiger te maken door niet alleen zorgen te bespreken, maar ook juist de mogelijkheden te bestuderen ? Gewoon samen, SAMEN OP WEG naar een positief leefbare ouderdom waarin nog zo veel mogelijk is? Veel ouderen zijn alleenstaand en tobben over resterende tijd. Maar dié tijd is nu juist zo kostbaar, mogelijkheden liggen nog open maar worden soms niet gesignaleerd. Pak het aan, met beide handen en zin. Ga Samen op Weg met inspirator Marianne Visser- van Klaarwater. Ik ben ervan overtuigd dat door krachten te bundelen en ervaringen te delen prachtige vriendschappen gaan ontstaan. Veel succes met 50plusser.nl en ik meld mij zeker aan want wil deze kans en ontmoetingen niet missen maar volop leven, tot in de tijd, groet Riny Reiken

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Hartelijk dank Riny, voor je prachtige reactie. In het wordingsproces van dit idee was jij mijn grote steun en toeverlaat.
   Woensdag hebben we nog een laatste coaching en daarna stuur ik alles op.
   Ik kreeg zojuist ook een leuke reactie van Theo van Boven, de directeur van Woonzorg. Hij noemt het erg goed en een prachtig initiatief.
   En Sjaak van Vugt van ANBO Raad en Daad staat er ook helemaal achter.
   Op 25 maart horen we welk idee gewonnen heeft.
   Er deden 102 mensen mee aan Silver Starters, maar verschillende zijn eerder gestopt, omdat ze het te zwaar vonden.
   Voor de finale moeten we inleveren het business model canvas, het prototype van Verder op Weg en de pitch van Marianne Visser van Klaarwater.

 2. Paul Stowlijk

  Hallo Marianne,

  Mooi initiatief.

  Ik kan vanuit mijn expertise als pastor / mental caoch een bijdrage leveren.

  Hartelijke groet

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Van harte welkom Paul, ook gezien je ervaring met het verwerken van rouw. Daarover schreef je zelfs een boek.
   Van 15 januari tot 18 maart 2021 nam ik deel aan de start-up Silver Starters van Leyden Academy.
   De start-up bestond uit acht modules en duurde acht weken met als thema’s: de ondernemer (wie ben je?), het idee en het bedrijf.
   Nu volgt het uitwerken, maar eerst laat ik alles even bezinken.
   Bij de sociale mediagroepen hebben zich enkele mensen nu alvast aangemeld.
   Met invloedrijke personen onder hen wil ik binnenkort gesprekken aangaan.
   Zoals over het opzetten van de denktank voor bedrijven en het organiseren van bijeenkomsten, zodra het weer kan.
   V.w.b. het sociale aspect wissel ik graag met jou van gedachten.
   Voor nu wens ik je een prettig weekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *