7 Jaar Cultuurblogger van Nederland en soms daarbuiten

7 jaar Cultuurblogger van Nederland en soms daarbuiten. Dat vierden Peter en ik op 21 maart 2021. Zeven jaar lang maakten we elke week een reportage over een nieuwe expositie, theater, een dagje uit of over zingeving. Wegens de Lock down nam ik in januari 2021 een rustpauze om iets nieuws toe te voegen aan mijn blog. Dat werd de categorie Verder op Weg. Een stappenplan om samen verder te komen.

7 jaar Cultuurblogger van Nederland,
Flipje tijdens Culinaire Parade 30 april op het Loo

Cultuurblogger van Nederland dat werd ik in 2014. Door internet was mijn bladenmarkt ingestort door het teruglopen van advertenties. Journalistiek werd een gevechtsmarkt. Daar voelde ik niets voor. Ik wilde met Peter vooral genieten van het leven. Ik werd een van de weinig senioren die blogt. Maar naast het schrijven organiseerde ik ook diverse projecten.

7 jaar Cultuurblogger van Nederland: 2014: Vorstelijk tafelen

De presentatie van het boek “Vorstelijk tafelen in Nederland” op 30 april 2014 behoorde tot mijn eerste blogs. Oud-minister-president Dries van Agt gaf een boeiende voordracht onder de noemer ‘’dartelen met onze vaderlandse kookgeschiedenis.” Het boek en project vond plaats binnen het kader van 200 jaar Koninkrijk.
Geïnspireerd door ‘’Vorstelijk tafelen’’ bereidden Nederlandse chef-koks de smaakvolle gerechten. Als correspondent voor het Australische blad ‘’Holland Focus’’ wilde ik de actie uit te breiden naar Down Under.
Nico de Rooij, voorzitter van SONK, raakte meteen enthousiast. Evenals Ank Bijleveld, voorzitster van stichting 200 jaar Koninkrijk. Alle vieringen van 200 jaar Koninkrijk in aanwezigheid van het koninklijk paar mocht ik bijwonen. Zo ook de viering in Maastricht in aanwezigheid van het koninklijk paar van België, het groothertogelijk paar van Luxemburg, de president van Duitsland, burgemeester Onno Hoes en minister Frans Timmermans.

7 jaar Cultuurblogger van Nederland, 21 maart 2021, 2014
7 jaar Cultuurblogger van Nederland, 21 maart 2021, Maastricht, 2014, viering 200 jaar Koninkrijk, foto Marianne Visser van Klaarwater

7 jaar Cultuurblogger van Nederland 2015: Gambia

Soms maak ik ook reportages buiten Nederland. Als voorzitster van de stichting Friends for Brikama vroeg Monica Wildeboer mij om een serie artikelen over haar adoptieproject in Gambia. Uiteraard zei ik ja en schreef zeven artikelen over Gambia. Ik leerde het land van binnenuit kennen. Vanuit allerlei aspecten belichtte ik het land in een serie van zeven artikelen.

7 jaar Cultuurblogger Jalambang, balonnenfeest
Jalambang, balonnenfeest

7 jaar Cultuurblogger van Nederland 2016: compassie   

Paus Franciscus riep het jaar 2016 uit tot het Jaar van Barmhartigheid. Iconenschilder Geert Hüsstege schilderde een mooie serie over de zeven werken van barmhartigheid. Samen met Ernst Meyknecht, regiomedewerker caritas bisdom Haarlem-Amsterdam, organiseerde ik een expositie in de Groenmarktkerk van Haarlem.
Elk icoon inspireerde me tot een gebed en een parallel met huidige problematiek. Van vluchtelingen tot de zorg voor kinderen en gezinnen. Ook kwam er een serie vier lezingen. De eerste werd geopend door nuntius Aldo Cavalli, als afgevaardigde van de paus. Dit alles leidde tot mijn boekje ‘’Omzien naar elkaar’’, dat ik op 15 november 2016 schonk aan paus Franciscus persoonlijk.

7 jaar Cultuurblogger van Nederland, 2000 Nederlandse pelgrims ontmoetten de paus en ik schonk hem mijn boek ''omzien naar elkaar: barmhartigheid in Nederland'' met illustraties van Geert Husstege.
2000 Nederlandse pelgrims ontmoetten de paus en ik schonk hem mijn boek ”omzien naar elkaar: barmhartigheid in Nederland” met illustraties van Geert Husstege.

2017: cultuurstad aan het Spaarne

Gedurende 7 jaar Cultuurblogger richtte ik de schijnwerper regelmatig op mijn woonplaats Haarlem. Op 15 november 2017 organiseerde ik voor Hollandia Netwerk de bijeenkomst ‘’Haarlem: cultuurstad aan het Spaarne.’’
Ruim honderd deelnemers uit de reis-en recreatiewereld genoten van de monumenten en musea. De slotbijeenkomst vond plaats in de Gravenzaal van het stadhuis. Onder het genot van een hapje en drankje dankzij burgemeester Jos Wienen.

7 jaar Cultuurblogger van Nederland 2018: bewogen jaar

In 2018 was Haarlem cultuurstad van Nederland, Uiteraard blogde ik over mijn woonplaats. Dat jaar woonde ik ook tien jaar in Haarlem. Herdacht ik het feit dat Roeltien jaar geleden overleed. In 2018 kwam onze plaats ook onder hoogspanning te staan.
Onze burgemeester Jos Wienen werd bedreigd, omdat hij niet zwichtte voor terreur van criminele bendes. Samen met andere sympathisanten hielden we op de Grote Markt een steunbetuiging voor onze burgervader. Over dit alles schreef ik in de blogcategorie ‘’mind’’

7 jaar Cultuurblogger van NederlandOnderonsje met Jos Wienen tussen burgemeester Jos Wienen en Marianne Visser van Klaarwater onder het toeziend oog van Peter Lasschuit over ons mooie Haarlem. (Gravenzaal, 8 januari 2017)
Onderonsje met Jos Wienen tussen burgemeester Jos Wienen en Marianne Visser van Klaarwater onder het toeziend oog van Peter Lasschuit over ons mooie Haarlem. (Gravenzaal, 8 januari 2017)

Cultuurblogger en Promotie Recreatie En Toerisme, 2019

Behalve over mind schrijf ik ook over theater, musea en dagjes uit. Grote inspiratiebron vormen de bijeenkomsten van PRET (Promotie, Recreatie En Toerisme). De laatste bijeenkomst vond plaats op 11 december 2019 in fort Wierickerschans. De presentatie eindigde met een heuse vuurshow.

vuurdans Wierickerschans , foto Han Geijp

Cultuurblogger van Nederland en Lockdown 2020

In het voorjaar van 2020 ging Nederland op slot. Covid-19 hield de hele wereld in een ijzeren greep. Er kwam een eind aan de wekelijkse reportages. Musea, theater horeca. Alles raakte op slot. Vanuit het thuiszitten koos ik nu vooral voor bet schrijven van recensies over nieuw verschenen boeken. Inmiddels schreef ik over de impact van de Lockdown op artiesten. Zoals van Andre Rieu, wiens muziek als een rode draad door mijn leven loopt.

7 jaar Cultuurblogger van Nederland Marianne VIsser van KLaarwater in gesprek met de schilder Marc Rieu en zijn vader André Rieu
Marianne VIsser van KLaarwater in gesprek met de schilder Marc Rieu en zijn vader André Rieu

Cultuurblogger en Verder op Weg: 2021

Eind december 2020 kreeg ik de kans om mee te doen met Silver Starters. Dat is een gratis startup voor 50plussers met een goed idee. Gedurende acht weken volg je acht modules om je plan te ontwikkelen. Dat leidde bij mij tot Verder op Weg. Als nieuwe categorie voegde ik dit toe aan Cultuurblogger. Het is een stappenplan om samen verder te komen.  

80jarige oorlog: Marianne Visser van Klaarwater proost op har man als winnaar quiz
Proost

7 jaar Cultuurblogger van Nederland

Al zeven jaar lang blog ik over cultuur in Nederland en soms daarbuiten. Ik wil dit nog lang blijven doen. Tijdens de Lock down nam ik het initiatief tot de nieuwe categorie Verder op Weg.

Wist je dat?

Wist je dat een tragische gebeurtenis in mijn leven steeds leidde tot iets nieuws? In 1988 – 1989 verloor ik mijn ouders. Ik stopte met sociaal werk in onder andere de Schilderswijk in Den Haag. Wegens te veel verdriet kon ik anderen op dat moment niet helpen.
Ik ontdekte mijn schrijftalent. Van 1990 – 1997 maakte ik voor vakbladen samen met Roel (1946-2008) wereldwijde reportages over bier, kaas en wijn Totdat Roel in 1997 zijn eerste hartaanval kreeg. Bij de Agora Academie in Amsterdam volgde ik een cursus psychologie en gespreksvoering. Naast het schrijven opende ik een eigen praktijk waarin ik mensen inzicht gaf in zichzelf.
Totdat Roel in januari 2007 zijn tweede zware hartaanval kreeg. Na zijn overlijden was mijn journalistieke markt ingestort. Ik begon met het schrijven van boeken en startte op 21 maart 2014 met mijn blog Cultuurblogger. Tijdens de lockdown voegde ik daaraan toe de categorie; Verder op Weg.

Met Verder op Weg bied ik een podium aan inspirerende personen die bijdragen aan een wereld met meer liefde en aandacht voor elkaar.

2 gedachten over “7 Jaar Cultuurblogger van Nederland en soms daarbuiten

  1. Riny Reiken

    Marianne Visser – van Klaarwater blijft een “bezige bij”, altijd geïnteresseerd in mensen met al hun belevenissen en ook situaties daaromheen. Hoe krijgt ze steeds weer voor elkaar, een luisterend oor voor die ander en vanuit zichzelf zit ze vol ideeën. Na 7 jaar Cultuurblogger gaat Marianne tóch weer een nieuw pad. Steeds ‘Verder op Weg’ maar ook dicht bij jezelf blijven, zij kan het écht en geeft het oprecht door aan mensen. Ik wens haar enorm veel succes met het nieuwe plan en wil de doorstart zelf voor geen goud missen. Het lijkt mij een aanrader voor iedereen die wil doorgroeien op latere leeftijd om Marianne te blijven volgen. Laat je inspireren, want zo blijf je jong en energiek, groet Riny X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *